Je denkt misschien: waar gaat dit over? Schades en schatten? Aan schades denk je toch al snel aan autoschade, deuken, krassen. Daar lijkt het ook wel een beetje op. Maar dan zitten deze deuken, blauwe plekken en krassen op je ziel. In deze blog ga ik je haarfijn uitleggen wat schades en schatten zijn en wat je ermee kunt.
Wat zijn schades en schatten precies?
Schades en schatten is een term die gebruikt wordt in de contextuele therapie. Een contextuele benadering bekijkt problemen en levensvragen in de context van de generaties. Wat is er in jouw familielijn doorgegeven en wat heb je ontvangen?
Op deze manier kijken naar je schades en schatten, helpt je zicht te krijgen op de mooie en de minder mooie ervaringen uit je jeugd. Enerzijds kan het je dankbaar maken voor de mooie kanten, anderzijds ontdek je wat je te doen hebt. De schatten krijgen makkelijker en vaker de aandacht dan de schades. Want hoe leuk is het om de mooie anekdotes, de goede ervaringen uit je jeugd te memoreren? En dat is mooi. Het zijn helpende herinneringen die je sterker maken.
Voorbeelden van schades in je leven
Maar er zijn ook dingen die je op te ruimen hebt, of te verwerken – dat zijn je schades. Even wat voorbeelden van schades in sprookjes om het duidelijker te maken.
- Toen Hans en Grietje hoorde dat ze in het bos achter gelaten zouden worden, gaf dit een enorme deuk in het vertrouwen en de veiligheid van Hans en Grietje. Ze werden alleen gelaten.
- De stiefmoeder van Sneeuwwitje was alleen maar bezig met haar eigen schoonheid en ze was stinkend jaloers op haar mooie stiefdochter. Sneeuwwitje mocht niet bestaan. Een enorme deuk en aanval op wie ze was.
- Assepoester werd (emotioneel) misbruikt en mocht niet mee naar het feest. Ze hoorde er niet bij, was niet belangrijk.
Krassen, deuken en blauwe plekken. Allemaal voorbeelden van vroegkinderlijke schades. En dit gebeurt niet alleen in sprookjes.
In meer of mindere mate maken we dit allemaal mee. Deze wereld is niet volmaakt. Het zit heel vaak niet in grote dingen, maar juist in de kleine opmerkingen, of gedragingen. Dat maakt het zo verdraaid lastig om je vinger erop te leggen. Daar komt bij dat we het gewoon vinden als we dit soort dingen hebben meegemaakt. Het lijkt niet afwijkend. Ook zijn we loyaal aan onze ouders, want ze bedoelden het niet kwaad. We willen het liever snel toedekken, goedpraten en zwijgen om de lieve vrede. Of omdat je je ouders nog wilt sparen voor meer leed. En we kijken naar anderen en denken: ‘Het kan nog veel erger, dus zeur niet’.
Zo zet je schades in je leven om naar schatten
Door schades raak je bij je authentieke zelf vandaan. Je gaat je aanpassen of je juist hard en cynisch gedragen. Je ontwikkelt patronen en overlevingsmechanismen die beschadigend zijn voor jezelf en de mensen om je heen. Ze laten je vast lopen in je leven, in je relaties. Zorgen voor depressieve gevoelens of laten je zo hard werken dat je burn-out raakt.
Je schades opruimen is belangrijk om weer bij de essentie van wie je bent te komen. Zodat je vrij bent om al je emoties te voelen: de mooie en de moeilijkere. Om authentieke keuzes te maken die gebaseerd zijn op liefde in plaats van angst of pijn. Om datgene te kunnen doen waar jij voor geroepen bent in deze wereld. En het opruimen is ook belangrijk om de weg vrij te maken voor de volgende generatie. Zodat je nageslacht niet struikelt over jouw stenen.
Jezelf weer op waarde schatten
Ik wil je uitdagen om naar de schades en schatten in jouw leven te kijken. Om de patronen die generatie op generatie zijn door gegeven te onderzoeken op hoe helpend of hoe beschadigend ze zijn. Je kunt leren hoe je de schades in je leven kunt omzetten naar schatten. Dit is een proces dat door de diepten van het verwerken van de pijn en tekort heen gaat. Om uiteindelijk sterker en krachtiger in het leven te staan. Dan word je zwakheid je kracht.
Je bent vrij om te kiezen en te luisteren naar het verlangen in je, om te mogen zijn wie je bent, om van waarde te zijn, goed genoeg.
Weet dat het anders kan. Dat je weer in verbinding met jezelf kunt leven, dat de relatie met je partner weer liefdevol kan zijn. Dat destructieve patronen kunnen stoppen bij jou en je ze niet hoeft door te geven aan je kinderen. Er is een weg die recht doet aan jou en aan je ouders. Weet je welkom om samen naar jouw levensverhaal te kijken en je schades en je schatten te onderzoeken. Om ze op waarde te schatten.
De grot die je niet durft in te gaan, blijkt precies de bron te zijn van hetgeen je zoekt.
-Joseph Campbell-