Wel of niet in relatietherapie-Praktijk Arise

Wel of nie(t) in relatietherapie?

Relatietherapie is een prachtige kans om je relatie te updaten. Laatst sprak ik daar met iemand over. Zij vertelde hoe helpend het in haar relatie was dat ze af en toe samen een gesprekje hadden bij een relatietherapeut. Door kleine issues te bespreken met een derde paar ogen, maak je eerder schoon schip en ga je minder stapelen. Je krijgt net even een andere kijk en tips en tools die ervoor zorgen dat je relatie fijner en liefdevoller blijft. Je blijft meer in verbinding met elkaar.

Verderop in het gesprek kwamen we erop dat het lijkt of er nog steeds een taboe ligt op relatietherapie. De drempel is vaak nog hoog. We schuiven het voor ons uit. Of we denken dat het goed is voor anderen. Pas als het echt misloopt, maar niet eerder.

Rozengeur en maneschijn

We erkennen niet graag dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. We proberen het over te laten waaien en steken onze kop in het zand. Tijdelijk kan dat wel. Je stort je gewoon in het zorgen voor je gezin of leuke dingen doen. Of je bent altijd met/voor anderen bezig. Mannen kunnen onderduiken in hun werk of ze nemen een hobby waardoor ze vaak afwezig zijn.

Maar wist je dat relatietherapie ook gewoon super leuk kan zijn? Zowel op de korte termijn, maar zeker ook op de lange termijn. Op de korte termijn is het gewoon tof om op een andere manier met elkaar bezig te zijn. Door de sessies heb je een heleboel onderwerpen die een aanzet geven voor weer nieuwe en leuke gesprekken. Cliënten vertellen dat de kwartjes vallen in het dagelijks leven na een sessie. Dat ze opeens snappen hoe het werkt bij zichzelf en de ander én waarom ze zo reageren.

Relatietherapie is een teken van kracht

Ook op de lange termijn is relatietherapie waardevol! Want de inzichten die je op doet én de tools die je leert, maken dat je oude patronen veel eerder tackelt. Hierdoor zullen jullie meningsverschillen sneller én in harmonie kunnen oplossen. Niet alleen jullie hebben trouwens baat bij een APK’tje voor je relatie, maar ook jullie kinderen. Zij merken het meestal als eerste als de sfeer ontspannen en gezellig is. Dit bereik je niet door net te doen alsof er niets aan de hand is, want sfeer en spanning geef je door zonder woorden.

Mensen zien relatietherapie soms als zwakte. Alsof je dan gefaald hebt. Toch weten we allemaal dat  elke relatie zijn ups en zijn downs kent. De downs even na laten kijken voor een APK’tje, een update of een verfrissende reset is een teken van kracht. Je laat zien dat je een verlangen hebt om voor elkaar te gaan. Dat je wilt investeren in je relatie.

Dit zijn redenen om een APK-traject voor je relatie te doen

 • Regelmatig zijn er tussen jullie onuitgesproken wensen en behoeften. Doordat je ze niet deelt voel je je vaak teleurgesteld.
 • Regelmatig irriteer je je aan de ander en je hebt het gevoel er een kind bij te hebben in plaats van een partner.
 • Jullie vinden het moeilijk om over gevoelens te praten.
 • Er zijn vaak onderhuidse spanningen. Geïrriteerde blikken, zuchten of ogen die ten hemel slaan.
 • Je partner vindt regelmatig dat je zeurt en jij voelt je niet gehoord.
 • Jullie behoeften, verwachtingen en verlangens naar intimiteit en seksualiteit is verschillend, maar dit vinden jullie een lastig onderwerp om samen te bespreken. Daarom zijn intimiteit en seksualiteit vaak een verplicht nummer i.p.v. een feestje
 • Op het gebied van financiën zitten jullie regelmatig in de verwijtsfeer. Geld binnen brengen, geld uitgeven, sparen of de verdeling van geld. Onderwerpen die jullie relatie danig verstoren.
 • Ook karaktereigenschappen die eerst zo leuk leken kunnen een terugkerend thema zijn wat zorgt voor downs in jullie relatie. Denk bijvoorbeeld aan jaloezie, dominantie, laksheid, afhankelijkheid of nooit moeilijk doen maar geen eigen mening hebben.
 • Vaak somber zijn, een burn-out of lichamelijke ziekte kunnen de balans in je relatie aardig verstoren.
 • Je hebt het gevoel dat jullie binnen jullie huwelijk ieder een eigen leven leiden en het lukt niet om dit blijvend te veranderen. Bij tijd en wijle kun je je hierdoor behoorlijk eenzaam voelen.
 • Regelmatig denk je over andere mannen of vrouwen. Dit idealiseer je in je hoofd.

 

Het één is groter dan het ander. Het probleem van groot en klein is echter dat als je ze niet oplost, ze kunnen gaan stapelen. Hierdoor groei je (nog meer) uit elkaar. Het zijn de kleine vossen die in de binnentuin komen en een hoop schade aanrichten. Als één van beide dan het gras groener ziet in de tuin van de buurvrouw of de buurman dan kunnen die kleine dingen zomaar een groot probleem worden.

Het is niet die ene druppel die de emmer doet overlopen. Het zijn die ontelbare druppels daarvoor.            -Angela Bitonti

Geef je relatie een boost

Ogenschijnlijk kleine probleempjes in jullie relatie, zijn jullie gezamenlijke verantwoordelijkheid. En echt hoor, relatietherapie is echt niet zo eng als dat het lijkt. Sterker nog het staat ook garant voor een hoop lol en weer plezier krijgen samen. Het is een super mooi cadeau waarmee je laat zien dat jullie huwelijk belangrijk voor je is.

Om laagdrempelig kennis te maken met zo’n APK’tje voor je relatie heb ik iets leuks bedacht. Een traject van 5 gesprekken waardoor jullie de kleine vossen kunnen ontmaskeren. Met nu een hele mooie date・night・box om jullie alvast een avondje dichter bij elkaar te brengen.

 

Klik hier voor meer informatie over een  APK relatieboost met de date・night・box

 

Doorbreken van patronen, herstel van vertrouwen en vernieuwde intimiteit


Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Praktijk-Arise-reflecteren-op-de-liefde-Ouderkerk-aan-den-IJssel-Krimpenerwaard-verlatingsangst-bindingsangst-liefdesvrij-liefdesbang-relatietherapie

Reflecteren op de liefde.

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Hoe weet je nou of je relatie is gebaseerd op een gezonde onvoorwaardelijke liefde of niet. Oftewel, ben je vrij om lief te hebben of ben je bang om verlaten te worden of bang om verstikt te worden. Liefdesvrij en liefdesbang is in het leven Lees meer
aanpassen-beschermingsmechanisme-individuele therapie

Keigoed in je aanpassen!

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Pas op – bij het lezen van deze blog zou je geidealiseerde droombeeld van je ouders aan diggelen kunnen gaan – Wil je dit niet? – Lees dan niet verder of lees eerst deze blog. Laatst mocht ik het: een pasgeboren baby’tje vasthouden. Ik word Lees meer
Praktijk Arise-thuiskomen bij jezelf-altijd jezelf aanpassen-Ouderkerk aan den IJssel-individuele therapie-relatietherapie

Thuis komen bij jezelf

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Het leven is niet altijd een makkelijke reis. We zijn kwetsbaar en de gebrokenheid van het leven is hard. In de loop van ons leven lopen we hartepijn op en dit kan ons vast laten lopen. Het kan je gevangen zetten. We proberen ermee te Lees meer