Wat doe jij met de vuile was?

Wat ik met mijn vuile was doe? Nou meestal wel in een wasmand, totdat die overstroomt en dan ga ik wassen. Maar soms begint er 1 iemand met z’n vuile was in bad te gooien en dan komt er van lieverlee steeds iets bij. Daar doe ik zelf ook aan mee. Totdat het me teveel wordt en ik alles bij elkaar vergaar en ga uitwassen. Een stimulans om te gaan wassen is ook als ik bezoek verwacht of als ik op vakantie ga. Dat helpt om alles een beetje spik en span te maken. De schone schijn is dan voor mij een prikkel om op te ruimen. Achteraf ben ik dan echt blij, want opgeruimd staat niet alleen netjes in de badkamer, maar ook in mijn hoofd doet dat iets. Alsof ook daar wat meer orde is of zo.

Kleding met aparte vlekken

Maar soms heb ik van die kledingstukken die een aparte behandeling nodig hebben. Dat verloopt vaak iets anders. Een mooie crème trui met een tomatenketchup vlek. Het eerste haal je eraf als de ramp zich net voltrokken heeft op de verjaardag te midden van alle gasten maar ’s avonds thuis gekomen leg ik hem ergens neer omdat ik weet dat het ding een speciale behandeling nodig heeft. Dat doe ik dan nog wel een keer. De trui blijft liggen en liggen en elke keer denk ik dat doe ik de volgende keer wel. Eerder bracht ik zulke vlekkenkleding ook wel eens naar mijn moeder. Met haar Oma weet raad middeltjes en ideeën kwam de trui dan na verloop van tijd weer prachtig schoon en heerlijk geurend terug. Wonderlijk hoe ze dat altijd voor elkaar kreeg.

Emotionele vuile was

Wat doen we met onze emotionele vuile was? Daar is het mij met mijn voorgaande ontboezemingen natuurlijk om te doen. Wat is emotionele vuile was eigenlijk? Het oude gezegde dat we onze vuile was niet buiten moeten hangen gaat eigenlijk altijd over de dingen die niet goed of echt gewoon fout zijn gelopen in ons leven, in ons gezin of in ons huwelijk. Lichamelijk en/of emotioneel geweld van één van beide ouders naar de kinderen, de depressieve gevoelens die je hebt, een slippertje van je partner, of een derde persoon in je huwelijk, grensoverschrijdend gedrag binnen het gezin, seksueel misbruik of verslavingen aan alcohol of porno. We schamen ons daarvoor en stoppen dat het liefst weg. Want het is zo moeilijk en het doet zo’n pijn. We hebben het er niet over, met niemand of alleen met de persoon zelf.

Uitstellen van pijnlijke of ingewikkelde dingen

Misschien doen we dat nog wel met het idee dat je er een keer iets mee moet, dat komt misschien later nog wel. Of we bagatelliseren het en zeggen dat het niet zo vuil is. We ontkennen het soms ook en verstoppen het hele probleem. Waar je het niet over hebt dat is er niet. Binnenshuis vergoelijken we, waardoor er begrip komt voor het foute gedrag of de dader. Hier kan de schone schijn ophouden aan de oppervlakte wel aardig eruit zien op de korte termijn, maar op de lange termijn heeft het gevolgen.

Gevolgen van uitstellen

Want al deze (overlevings) oplossingen zorgen ervoor dat er een abces onderhuids kan groeien die steeds meer pijn gaat doen en mogelijk open barst. Leven met deze angst heeft invloed op hoe je leeft, wat je denkt en wat je wel en niet zegt. Leven in angst zorgt ervoor dat je altijd op je hoede bent. Nooit meer voluit kunt genieten.

Is mijn verhaal nu een pleidooi om je vuile was dan maar gewoon buiten te hangen? Nee zeker niet! Als je dit soort pijnlijke dingen onverwerkt met iedereen deelt, vallen daar vaak alleen nog maar meer slachtoffers door.

Maar het is wel een pleidooi dat je mensen in vertrouwen neemt die je hierin kunnen steunen en helpen om stappen te ondernemen. Alleen kom je hier vaak niet uit en ze lossen in de kern niet op door erover te zwijgen. Geheimen meenemen het graf in is geen oplossing of heldendaad. Je doet daarmee in de eerste plaats jezelf tekort maar ook alle mensen die er direct omheen staan en erbij betrokken zijn. Ze voelen dat er iets is maar ze kunnen er niet de vinger op leggen. Juist je kinderen kunnen hier op latere leeftijd heel erg in vastlopen terwijl ze dan niet weten hoe dit komt omdat dit geheim nooit gedeeld is maar wel gevoeld.

Hulp zoeken lucht op.

Je bent juist een held, als je hulp zoekt en het stilzwijgen doorbreekt! Daar is moed voor nodig. Want kijken naar vuile was is niet altijd meteen opgelost en weg gewerkt. Maar het is wel eerlijk in de eerste plaats naar jezelf. Het kan zo opluchten om je angst en verdriet, je pijn en onmacht te kunnen delen. Je hoeft het geheim niet langer meer alleen te dragen en andere mensen kunnen je helpen om vanuit een ander perspectief te kijken waardoor je op een gezondere manier keuzes kunt maken. Je zult ook merken dat je verhaal delen met de juiste mensen je helpen om het stempel en de druk van het geheim kleiner te maken.

Geheimen delen is spannend

Het kan zijn dat als je je geheim gaat delen, je merkt dat je het heel technisch en zonder gevoel kunt vertellen, dat er helemaal geen gevoel bij komt kijken. Dat kan voor jezelf  heel raar zijn. Maar dit gebeurt vaker omdat je je gevoel al langer geleden hebt uitgezet. Of je moet juist heel erg huilen. Ook dat is normaal. Wat je reactie ook zal zijn het is goed. Je neemt namelijk een hele dappere stap om iets wat je moeilijk vindt te delen.

Wat ook kan is dat de reactie van de ander onverwacht anders is dan je had gedacht. Boosheid over wat er gebeurd is, of snel over andere dingen gaan praten. Je kunt daar van schrikken. Het ligt meestal niet aan jou, maar de ander kan er dan niet zo goed mee om gaan. Iets anders wat jou kan tegenhouden om je geheim te delen is de angst dat de ander je niet gelooft. Het idee alleen al kan levensgroot zijn. Daarnaast kan het zijn dat je een gedachte hebt aangenomen dat het jouw schuld is wat er gebeurt of gebeurd is. Dit zorgt ervoor dat je voor altijd je mond erover wilt houden. Of je bent zelf de dader. Het zorgt ervoor dat je heel veel moed nodig hebt om de eerste stap te zetten.

Er is moed nodig om je geheim te delen met iemand anders.

Als jij rondloopt met een geheim dan moedig ik je vanaf deze plaats aan om uit je gevangenis te komen. Deel met één iemand wat zo op jouw drukt. Vertel je verhaal aan iemand die je kunt vertrouwen. En al vertrouw jij niemand meer, weet dat hulpverleners een beroepsgeheim hebben, zodat jij veilig jouw verhaal kunt doen.

Als laatste

Raakt deze blog je, omdat je weet dat het tijd is om iemand in vertrouwen te nemen, dan is dit misschien wel een uitnodiging voor jou! Een uitnodiging en een aanmoediging om de vuile was in jouw leven een speciale behandeling te geven zodat het weer schoon kan worden. Heb je hier vragen over hoe dit voor jou zou kunnen werken, neem gerust contact op. Ik kijk graag met je mee. Je bent van harte welkom.

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Praktijk-Arise-seksualiteit-moet-je-leren-Ouderkerk-aan-den-IJssel-Krimpenerwaard-spelregels-bij-intimiteit-en-seks-relatietherapie-individuele-therapie

Seksualiteit moet je leren

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Net als fietsen moeten we seksualiteit leren. Als we altijd op een driewieler zouden blijven fietsen kunnen we niet zo genieten van een fietstochtje als dat we zonder zijwielen zouden fietsen. Zo is het ook met seksualiteit. Als het alleen maar gaat om de daad Lees meer
Zorgen voor je eigen hart

Zorgen voor je eigen hart

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Ze kwam voor een intakegesprek. Een duizendpoot, midden in het leven, getrouwd met een leuke vent, 3 kinderen en dan werkt ze ook nog parttime, doet vrijwilligerswerk en heeft altijd een vriendelijk woord of een helpende hand waar nodig. Als je haar tegen zou komen Lees meer
drukvanbuitenrustigvanbinnen-praktijkarise-ouderkerkaandenIJssel-individueletherapie-psycholoog

Druk van buiten rustig van binnen

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
ik voel precies het verschil als er drukte is buiten mij én ik me ook druk voel in mijn hoofd en onrustig van binnen. En anderzijds ken ik het gelukkig ook dat ik veel dingen te doen heb maar me van binnen rustig kan voelen, dankbaar, Lees meer