Hoe weet je nou of je relatie is gebaseerd op een gezonde onvoorwaardelijke liefde of niet. Oftewel, ben je vrij om lief te hebben of ben je bang om verlaten te worden of bang om verstikt te worden. Liefdesvrij en liefdesbang is in het leven van alledag niet 100% het één of het ander. Het ene moment kunnen we ons vrij voelen in de liefde. We kunnen met liefde en vertrouwen naar de ander kijken en het andere moment kunnen we terughoudend zijn en bang. Welke kenmerken horen nou bij liefdesvrij zijn?
Je bent in contact met wat er is
Je bent eerlijk! Je blijft in verbinding met jezelf en de ander met wat er op dit moment ook gebeurd. Of dat nu moeilijk is of mooi, je blijft in contact met wat er werkelijk te voelen is. Je loopt er niet voor weg en je maakt het niet mooier dan het is met illusies, valse hoop (nu is de relatie nog niet goed, maar straks als we getrouwd zijn dan…) of valse macht (het is niemand gelukt om hem te veranderen, maar mij gaat dat wel lukken).
Je bent de beste vriend(in) van jezelf
Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen geluk en maakt niet de ander verantwoordelijk voor jouw geluk. Hierdoor kies je eerst voor de verbinding met jezelf en niet voor afhankelijkheid van de ander. Je bent niet gefocust op de ander en dat hij/zij moet veranderen, maar je blijft bij jezelf en kijkt wat jij kunt doen of kiezen wat dicht bij jouw hart ligt.
Je bent autonoom
Onafhankelijkheid wordt vaak verward met autonomie. Vanuit onafhankelijkheid zeg je eigenlijk Ik heb niemand nodig. Daarmee ontken je je behoefte aan verbinding met anderen uit zelfbescherming. Echte autonomie betekent dat je verantwoordelijk bent voor jezelf, voor jezelf kunt zorgen én dat we niet alles in het leven alleen kunnen en dus anderen nodig hebben. Dan is hulp van buitenaf een aanvulling en niet een opvulling. In opvulling zit behoeftigheid en afhankelijkheid. Behoeftigheid en afhankelijkheid zijn een voedingsbodem voor verslavingen.
Je hebt een positief zelfbeeld
Ik ben goed genoeg, ik ben liefde waard, ik mag er zijn, mijn ideeën, woorden, aanwezigheid doen ertoe en zijn een aanvulling. Allemaal overtuigingen waarmee je jezelf op waarde schat en respecteert. Juist vanuit een negatief zelfbeeld worden we bang en gaan we dingen doen om maar niet afgewezen te worden.
Je bent trouw aan jezelf
Als je liefdesvrij bent dan ben je trouw aan jezelf. Je luistert naar de zachte stem van je hart in plaats van te luisteren naar de innerlijke saboteur die ons vanuit angst keuzes laat maken die onszelf en anderen misleiden.
Je leeft in vertrouwen en denkt vanuit overvloed
Wantrouwen en angst om tekort te komen zijn gedachten die niet bij liefdesvrijheid horen. Je vertrouwen in jezelf, de ander en de wereld zijn gebaseerd op een gezonde realiteit en je denkt vanuit dat er meer dan voldoende is van alles wat je nodig hebt.
Intimiteit
Een belangrijk kenmerk van liefdesvrij zijn betekent dat er een hoge mate van intimiteit is en dan bedoel ik hier niet seksualiteit maar intimiteit in echt contact. Je emotioneel kwetsbaar opstellen en niet weten of de ander dit zal beantwoorden. Als vanuit wederkerigheid echt kwetsbaar contact is, voelen we ons het meest gezien en gehoord. Dat is intimiteit. Als dit er niet is, dan krijg je spelmatig gedrag, Spelmatig gedrag is strategisch gedrag wat altijd zorgt voor een rotgevoel of het geeft je een unheimisch gevoel.
Je voelt je energiek en vitaal
Als jij liefdesvrij bent dan geeft dat je energie. je hoeft je namelijk niet bezig te houden met angst. Angst om pijn gedaan te worden, afgewezen te worden etc. want dat zuigt je leeg en maakt je intens moe en hopeloos.
Verbinden vanuit vrijheid
Je staat met een open hart in de relatie en je kunt verbinden vanuit vrijheid. Je wordt niet gehinderd door wantrouwen om verstikt te worden door de ander of juist angst om de ander te verliezen. Je kunt kiezen vanuit je eigen vrije wil om liefde te geven en ook om liefde te ontvangen.
Seksualiteit en intimiteit gaan samen
Dit betekent dat je hart en je bekken tegelijk open zijn. Intimiteit en seksualiteit gaan dan samen. Liefdesbange mensen sluiten de één of de ander. Als ze hun bekken sluiten is er niet of bijna geen seksualiteit en leef je als broer en zus of (harts)vriendinnen. Wanneer mensen hun hart sluiten worden ze gedreven door lust en veranderd seksualiteit snel in porno. Beide vermijden echte kwetsbaarheid waardoor seksualiteit en intimiteit niet samen gaan.
Relatie vanuit gelijkwaardigheid
Je bent niet groter/sterker of kleiner/afhankelijker in de relatie zoals gebeurd als er bindingsangst of verlatingsangst speelt, want dat is eigenlijk een herhaling van de ouder-kind relatie. Maar er is verbinding die ontstaat uit gelijkwaardigheid. Er is balans in kracht en kwetsbaarheid. Je zoekt naar een win-win i.p.v. verlies-verlies
Je bent oké met samen en oké met apart
Dit komt omdat je jezelf niet verloren bent in de ander. Dat betekend wel dat je zult rouwen als je de ander verliest, maar je kunt dat beter dragen en je bent sneller klaar om je opnieuw te verbinden met een ander. Liefdesbange mensen vinden het moeilijk om oké te zijn met beiden. Ze willen alles samen doen en verliezen zichzelf of ze doen liever van alles apart en gaan op die manier de verbinding uit de weg.
Herken jij waar je staat t.o.v. een liefdesvrije relatie of een liefdesbange relatie?
Ik maakte voor deze blog gebruik van de boeken van Hannah Cuppen; Liefdesbang (2024) en Liefdeskunst (2021). Beide boeken beveel ik van harte aan als je meer wilt weten over dit onderwerp.
‘Liefde is een groot risico. En van iemand houden betekent dat we onszelf blootgeven. Tja, dat is doodeng en we lopen de kans op pijnlijke ervaringen, maar kun jij je een leven zonder risico voorstellen?’
-Brené Brown