omgaan-met-je-emoties-individuele-therapie-relatietherapie-praktijk-Arise-Krimpenerwaard-Ouderkerk-aan-den-IJssel.

Omgaan met je emoties

Emoties lijken soms overweldigend, alsof ze je plotseling overspoelen. Maar in werkelijkheid hebben ze een ritme, een cyclus. Als je begrijpt hoe een emotie ontstaat en zich door je lichaam beweegt, kun je beter meebewegen in plaats van je ertegen verzetten.

Het patroon van een emotie

Uit onderzoek blijkt dat een emotie binnen 90 seconden volledig door je lichaam kan bewegen. De fysiologische reactie op een emotie -de biologische en neurologische processen- heeft maar 1,5 minuut nodig om zijn natuurlijke cyclus te voltooien.

Elke emotie volgt een vast patroon:

  • Trigger– Er is een gebeurtenis, een herinnering of een gedachte die een emotie activeert. Dit kan iets in het heden zijn, maar ook iets ouds, dat opnieuw wordt aangeraakt.
  • Fysiologische reactie– Je hersenen sturen een signaal naar je lichaam:
  • Je hartslag gaat omhoog (bij angst of boosheid)
  • Je spieren spannen aan (bij stress of frustratie)
  • Je ademhaling veranderd (bij verdriet wordt hij vaak oppervlakkiger)
  • Je lichaamstemperatuur kan stijgen of dalen
  • Piekmoment– in de 90 seconden bereikt de emotie haar hoogtepunt. Dit is waar veel mensen bang voor zijn. Maar als je hier niet tegen vecht en gewoon doorvoelt zal de intensiteit afnemen.
  • Ontlading en afname– De chemische reacties beginnen af te nemen. Je hartslag vertraagt, je ademhaling wordt dieper, en het gevoel lost op…tenzij je het mentaal blijft voeden.

Waarom blijven sommige emoties hangen?

Dit gebeurt wanneer we de emotie niet toelaten en zijn werk niet laten doen. We houden bijvoorbeeld de emotie vast met onze gedachten. Een pijnlijke herinnering die we herhalen, een overtuiging die we niet loslaten- dit verlengt de emotionele ervaring. Hoewel de fysieke reactie van een emotie kort is, kan onze geest ervoor zorgen dat we in een emotionele toestand blijven vastzitten.

Dit gebeurt op drie manieren:

  • Door herhaling van gedachten- Als je een pijnlijke herinnering of overtuiging blijft herhalen, activeer je de emotie telkens opnieuw. Ja ja… je hersenen maken overuren, en hij houdt daar van!! Dit is hoofdpijn, en geen harten pijn. Wees je hiervan bewust.
  • Door onderdrukking- Wanneer je je emoties niet toelaat, steeds afleiding zoekt, blijven ze in je lichaam opgeslagen.
  • Door identificatie– Soms raken we zo verstrikt in een emotie dat we ons ermee identificeren: “ik ben boos” in plaats van “ Ik voel boosheid.” Dit maakt het moeilijk om de emotie los te laten.

Jezelf niet verliezen in je emoties kan zomaar gebeuren. Wat je kunt doen om het verschil tussen verwerken of verliezen op te merken?

Stel jezelf de vraag:

Maak ik nu ruimte voor mijn emoties in mijn hart of ben ik het verhaal met mijn ratio aan het voeden?

Veel voorkomende emoties 

Iedereen ervaart andere emoties, maar er zijn emoties die vaak voorkomen.

  • Verdriet- het rouwen om dat wat verloren is gegaan.
  • Boosheid- de kracht van onrecht of onverwerkte pijn
  • Angst- onzekerheid over wat komt, en of heling mogelijk is.
  • Schuld of schaamte- het gevoel dat je iets anders had moeten doen
  • Frustratie- het besef dat iets niet niet goed ging zoals je had gehoopt.
  • Opluchting en liefde- het moment dat je jezelf eindelijk toestemming geeft om te voelen

Emoties verdragen

Emoties hebben een bepaalde lading. Je hebt dominante en weke emoties. Dominante emoties helpen je om de weke emoties te verdragen. Beide soorten emoties zijn belangrijk. Door aandacht en ruimte te geven aan beide soorten emoties ontstaat er een bepaalde stabiliteit en word je niet zo snel overspoeld door bv verdriet of angst. Wanneer je stabiliteit ervaart in je emoties kun je ook gemakkelijker met jezelf in verbinding blijven en de pure en echte emoties voelen.

Dit zijn voorbeelden van weke emoties: Schaamte, schuld, verdriet, angst, boosheid

Voorbeelden van dominante emoties zijn: Moed, acceptatie, liefde en dankbaarheid

Hoe laat je emoties toe zonder erin vast te blijven?

Wanneer je emoties voelt opkomen, dan willen ze gevoeld worden. Dit proces vraagt niet om strijd om niet te voelen, maar om overgave. Niet om analyse, maar om een diepere verbinding met je hart. Emoties zijn in beweging. Ze willen stromen. Wanneer je ze onderdrukt, bevriezen ze in je lichaam en manifesteren ze zich als spanning, vermoeidheid of zelfs ziekte.

In plaats van emoties te benaderen vanuit je hoofd, nodig ik je uit om ze te ervaren vanuit je hart. Want je hart weet hoe het moet voelen, hoe het emoties moet laten stromen en hoe het deze kan omzetten in goud. Je mag erop vertrouwen dat je eigen gezonde systeem hier goed mee om gaat.

Stap 1: Bewust zijn van emoties

Herinner jezelf eraan: dit is tijdelijk. Elke emotie komt als een golf en zal ook weer afnemen. Ik bén niet de emotie in plaats daarvan zeg je ‘Ik voel me boos’ of ‘Ik voel me verdrietig’.

Stap 2: Voelen vanuit je hart

Je hoeft je emotie niet te begrijpen of op te lossen. Laat haar er gewoon zijn. Hoofd uit, hart aan! Leg eventueel je hand op je hart, maak contact. Voel wat er speelt, zonder oordeel. Laat de ratio even los en vraag je hart: Wat voel ik werkelijk? Welke emotie is dit? Hoe voelt dit? Waar voel ik dit? En blijf daarbij.

Stap 3: Bewust doorademen

Je ademhaling is een sleutel om je emoties niet vast te zetten, maar te laten bewegen. Adem bewust in en uit. Stel je voor dat je hart zich opent bij elke inademing en ontspant bij elke uitademing. Dit helpt om de emotie niet als iets zwaars te ervaren, maar als een beweging die door je heen gaat.

Stap 4: Ruimte maken en verdragen

In plaats van de emotie weg te duwen of te verkleinen, maak je ruimte om de emotie helemaal te (ver)dragen. Stel je voor dat je hart een fijne ruimte is waarin elke emotie welkom is. Of de emotie nu intens of subtiel is, je hart kan hier mee omgaan. Je hart heeft de capaciteit om de emotie met begrip, liefde en geduld te omarmen. Hierdoor kan de emotie stromen.

Stap 5: Oplossen in de kern

Jouw hart is de kern van je authentieke ik, je blauwdruk. Dit is de plek waar je het meest jezelf bent en je emoties puur en echt zijn. Veroordeling en kritiek kom je daar niet tegen. Wel acceptatie, onvoorwaardelijke liefde, dankbaarheid, rust en vrede. Stel je voor dat je emotie langzaam oplost in deze kern. Niets hoeft weg, niets hoeft gefixt of geforceerd te worden. Je hoeft niet te vechten met je emoties. Je hoeft ze alleen toe te laten in je hart, dan kunnen ze verzachten.

Het is essentieel om je emoties niet te onderdrukken of te analyseren, maar ze te voelen en ruimte te geven zodat ze op kunnen lossen in jouw kern. Alles wat je voelt is een deel van jou dat zich wil verbinden met jou en je hart. Als je het omarmt, kan het goud worden.

Bron: Bahar Shahi 

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Praktijk-Arise-Open-Your-Heart-Studio-Christelijk-Golden-heart-journey-keramieken-hart-goudlijm-verbinden-met-jezelf-rouwverwerking-geloof-God

Een zwaar hart

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Herken jij dat gevoel dat je een zwaar hart hebt en dat je niet goed snapt waarom dat zo is? We dragen vaak, zonder dat we dat zelf beseffen, onverwerkte emoties met ons mee. Oud verdriet of nieuw verdriet kan zomaar weggestopt en verborgen verdriet Lees meer
Praktijk-Arise-.Sleutelsvinden-in-jouw-ervaringen-Ouderkerk-aan-den-IJssel-Krimpenerwaard-reflecteren-liefde-voor-jezelf-relatietherapie-individuele-therapie-png.

Sleutels in jouw ervaringen

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Deze tijd van het jaar is bij uitstek een tijd om te reflecteren. Dat kan het hele jaar door, maar nu wil ik je daar graag in meenemen, hoe dit je kan helpen. Want het is zo makkelijk om door te rennen. Te hopen dat Lees meer
Praktijk-Arise-seksualiteit-moet-je-leren-Ouderkerk-aan-den-IJssel-Krimpenerwaard-spelregels-bij-intimiteit-en-seks-relatietherapie-individuele-therapie

Seksualiteit moet je leren

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Net als fietsen moeten we seksualiteit leren. Als we altijd op een driewieler zouden blijven fietsen kunnen we niet zo genieten van een fietstochtje als dat we zonder zijwielen zouden fietsen. Zo is het ook met seksualiteit. Als het alleen maar gaat om de daad Lees meer