Liefde op het eerste gezicht

Hoe komt het dat twee partners eerst zo verliefd kunnen zijn en dat er later zoveel irritaties kunnen spelen. En waarom kiezen we nu juist voor die ene? In het begin van de relatie spelen twee dingen een rol. We kiezen op een bewuste laag en een onbewuste laag.

Liefde op de bewuste laag

Op een bewuste laag vallen we voor de eigenschappen van de ander die we aantrekkelijk vinden: lief, knap, grappig, sterk, stoer, avontuurlijk e.d.  Dit is de laag die je ziet, die bewust is en in het licht. Deze laag herkennen we allemaal wel denk ik, ik was echt straalverliefd op mijn huidige man. Hij had alle bovenstaande eigenschappen in één persoon. Het is een heerlijk gevoel die verliefdheid en ook later kunnen deze eigenschappen nog steeds een bron vormen van je liefde en de reden zijn waarom je van de ander houdt en voor hem/haar kiest.

Liefde ook een onbewuste keuze

Maar er speelt op een diepere laag nog iets anders, iets essentieels mee. Dat is een onbewuste keuze, een keuze met een belofte; ‘als.. dan..’ keuze. Dit doen we om onze eigen diep weggestopte pijn, angst, leegte of onzekerheid niet aan te hoeven kijken. De angst om alleen gelaten te worden, de angst dat de ander alles bepaalt voor jou, pijn die je in je leven hebt opgelopen doordat je je afgewezen voelde, je gekleineerd werd, misschien wel misbruikt werd of omdat je gepest werd en vul zelf maar in wat jou het meest geraakt heeft in je leven. En je denkt: Als ik samen met hem/haar ben dan voel ik die pijn niet meer. De andere kant kan ook; als een bepaalde pijn of angst vertrouwd is geworden in je jonge leven, dan biedt dat ook een soort veiligheid. Deze veiligheid zoeken we dan op een onbewuste laag in onze partner, waardoor oude patronen door kunnen gaan en zich blijven herhalen.

In je relatie kan het op deze onbewuste laag heel lang goed gaan. Je geniet van elkaar en voelt je oprecht gelukkig met de ander. Je krijgt misschien samen kinderen en daardoor raak je nog meer verbonden met elkaar.

De relatietest

Maar vroeg of laat ondergaat elke relatie een test en wordt de onbewuste keuze meer zichtbaar. Vaak eerst bij de één, er komen steeds meer irritaties of één van de twee raakt burn-out of overspannen, er kan een (werk, koop, alcohol, porno) verslaving ontstaan bij één van de twee, of iemand wordt verliefd op een ander, kan zelfs vreemd gaan. Degene met het probleem wordt door de ander gezien als degene die moet veranderen. Want het is duidelijk waar het aan ligt… Op die manier kan hij of zij nog weg blijven bij zijn eigen schaduwkanten. En we projecteren alle dingen die we zelf in het onbewuste voelen lekker op de probleempartner of op de buitenwereld.

Onze relatie werkt als een spiegel. De ander te zien met zijn gebreken, pijn en angsten laat onze eigen gebreken, angsten en pijn zien. Maar daar willen we onbewust van weg blijven. En met alles in ons denken we: het ligt niet aan mij. Door het gedrag van de ander onder een vergrootglas te leggen en het probleem buiten onszelf te leggen hoeven we niet naar binnen te kijken. Liever rennen we weg van onze eigen angst, pijn en leegte. De makkelijkste weg is dan om het buiten onszelf te plaatsen.

Moeilijkheden in de relatie zijn een uitnodiging

Maar wat als dit nu een cadeau is die iedere relatie mee krijgt. Een cadeau dat vraagt om uitgepakt te worden. Een uitnodiging om, binnen de veiligheid van elkaars liefde, onze onbewuste diep weggestopte angsten, pijn, verdriet en leegte aan te kijken. Jullie kunnen helen door in elkaars spiegel te kijken én je leert om onvoorwaardelijk lief te hebben. Puur en vanuit wie jij bent, kun je leren om liefde te geven en te ontvangen van de ander.

Wat is het super kostbaar als het in een relatie lukt om op deze diepere laag uit te komen. Dat je leert om door de oppervlakkige irritaties heen te kijken en de werkelijke verlangens en behoeften te zien. Eerst bij jezelf en dan bij de ander. Dan bouw je aan een stevig fundament van je relatie.

Als jullie deze test in je relatie herkennen en jullie willen de uitnodiging aannemen dan moedig ik jullie aan om deze uitdaging aan te gaan. Ga ervoor om jezelf te onderzoeken en te helen op de onbewuste laag en ga zo voor elkaar, voor je relatie, ga ervoor!

En als jullie daar een klein beetje hulp bij kunnen gebruiken, weet je dan van harte welkom in een traject relatietherapie of individuele therapie.

Twee partners trekken elkaar aan om in elkaars spiegel zichzelf te helen

-Hannah Cuppen

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Zorgen voor je eigen hart

Zorgen voor je eigen hart

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Ze kwam voor een intakegesprek. Een duizendpoot, midden in het leven, getrouwd met een leuke vent, 3 kinderen en dan werkt ze ook nog parttime, doet vrijwilligerswerk en heeft altijd een vriendelijk woord of een helpende hand waar nodig. Als je haar tegen zou komen Lees meer
drukvanbuitenrustigvanbinnen-praktijkarise-ouderkerkaandenIJssel-individueletherapie-psycholoog

Druk van buiten rustig van binnen

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
ik voel precies het verschil als er drukte is buiten mij én ik me ook druk voel in mijn hoofd en onrustig van binnen. En anderzijds ken ik het gelukkig ook dat ik veel dingen te doen heb maar me van binnen rustig kan voelen, dankbaar, Lees meer
Praktijk-Arise-reflecteren-op-de-liefde-Ouderkerk-aan-den-IJssel-Krimpenerwaard-verlatingsangst-bindingsangst-liefdesvrij-liefdesbang-relatietherapie

Reflecteren op de liefde.

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Hoe weet je nou of je relatie is gebaseerd op een gezonde onvoorwaardelijke liefde of niet. Oftewel, ben je vrij om lief te hebben of ben je bang om verlaten te worden of bang om verstikt te worden. Liefdesvrij en liefdesbang is in het leven Lees meer