Fijne inspiratie oefeningen waardoor je kunt ontspannen

Fijne inspiratie oefeningen waardoor je kunt ontspannen

De rust is ver te zoeken en we hollen de feestmaand in. Onze agenda’s zitten stampvol met afspraken en onze hoofden puilen uit van alle dingen die op stapel staan. En jij, jij verlangt naar rust, naar momenten dat je even helemaal niets hoeft. Hoe heerlijk zou het zijn als moeten weer mogen is in jouw leven?

In deze blog wil ik je inspireren met tips die je kunt gebruiken om bewust tijd te nemen voor jezelf. Het is zo belangrijk om goed voor je mentale en lichamelijke rustmomenten te zorgen. We zeggen vaak als de kinderen het maar naar hun zin hebben dan heb ik dat ook. Hoewel er waarheid in zit maakt dit je ook afhankelijk en leg je de verantwoordelijkheid voor jou welzijn bij anderen. Hoe mooi dat we dit ook anders kunnen aanvliegen, want de andere kant is ook waar. Als wij lekker in onze vel zitten dan kan iedereen om ons heen ook ontspannen.

We delen allemaal graag uit. Willen graag geven aan de mensen om ons heen, maar het begint meestal bij geven aan jezelf. Bij een goede zelfzorg kun je aan de mensen om je heen geven vanuit onvoorwaardelijke liefde, vanuit jouw overvloed en dankbaarheid. Zonder goede zelfzorg ben je meestal te snel door je eigen voorraad energie en oprechte liefde heen. Even lukt dat wel maar het is niet duurzaam, om er maar eens een actueel woord in te gooien. Met onderstaande tips kun je je eigen vaatje weer vullen. Kijk wat je aanspreekt. Kies er ééntje uit die bij je past en probeer het uit. Je hoeft ze echt niet allemaal te doen. Want ook dan wordt het weer een moeten. Kies er 1 die je gewoon leuk of fijn lijkt en ontdek of dat je helpt om op te laden.

Tip 1 Beweeg

Wandelen, fietsen, hardlopen of een andere activiteit. In combinatie met naar buiten gaan werkt het dubbel rustgevend. Op de één of andere gekke manier worden onze hersenen blij van het ritselen van de blaadjes, kabbelend water, kleine of grote beestjes en de ritmische beelden van de wolken boven je of de ribbels op het strand. Hierdoor lukt het beter om te genieten van het hier en nu en het haalt je even uit je ‘hoofd’. Je zult merken dat het leven er na een rondje in de buitenlucht anders uit ziet als je thuis komt.

Tip 2 Bewuste ademhaling

Deze tip kun je gemakkelijk even tussendoor doen. Als je even gek wordt van alles en iedereen trek je je gewoon even terug. Kan zelfs op de wc. Leg je hand op je buik en adem in naar je hand toe in 4 tellen. Houdt je adem even vast en adem langzaam uit in 7 tellen. Dit kun je een paar keer herhalen. Als we onder druk staan of veel stress ervaren gaat onze ademhaling als vanzelf hoog zitten vanuit de borst. Je zult merken dat je bij een rustige buikademhaling je lijf gaat reageren met kalmte. Je hartfrequentie zakt en je bloeddruk gaat naar beneden. In deze toestand lukt het veel beter om logisch te denken, wijze keuzes te maken en realistische verwachtingen te hebben.

Tip 3 Zoek verbinding met een vertrouwde persoon

Even steun zoeken bij iemand die begripvol is en naar je luistert zonder oordeel of meteen allerlei oplossingen wil geven. Dat helpt enorm relativerend. Ik vind zelf altijd bijzonder hoe dat werkt. Door hardop te vertellen aan iemand die je vertrouwt hoe je je voelt en hoe je het leven ervaart maakt dat je zelf inzichten krijgt die je helpen om weer rust te krijgen. Tegelijk maakt de verbinding met een vertrouwde persoon dat je draagkracht en veerkracht groter wordt. Een extra tip hierbij: zoek iemand waarin je in relatie ook op z’n tijd voor de ander dat luisterende oor kunt zijn. Op die manier blijft je relatie in balans.

Een goede preek bestaat uit 3 punten geloof ik. Maar ik heb nog een tip die ik zo ontzettend graag met je wil delen dus daarom gewoon tip 4.

Tip 4 Wie schrijft die blijft

Uit onderzoek blijkt dat mensen die schrijven over dat wat hen bezig houdt creatiever worden en het zelf oplossend vermogen vergroten. Zelf schrijf ik al vanaf de middelbare school. Ik vind het heerlijk. Voor mij een heel helpende manier als ik uit balans raak om weer te weten waar het in mijn leven over gaat. Het is heel simpel: ik begin met te schrijven waar ik dankbaar voor ben en als vanzelf komt daarna datgene wat me bezig houdt of waar ik me zorgen over maak. Of nieuwe ideeën dienen zich aan. Ik wordt er superblij van. Helemaal omdat er zoveel mooie en leuke notebooks zijn die er een feestje maken. Zoals deze van Essencio. Een half uurtje van je af schrijven zonder al teveel na te denken geeft rust, ontspanning en vaak vertrouwen dat het wel goed komt.

Oké nog eentje dan, een bonustip omdat ik hem zo mooi vind en je deze niet wil onthouden. Als dit keuzestress geeft lees hem dan gewoon nog niet.

Tip 5 Oog voor ontzag

Je vraagt je vast af hoe je rust kunt creëren door ontzag te hebben voor iets of iemand. Ontzag wordt soms wel eens verward met angst. Dat bedoel ik niet met ontzag. Wat ik bedoel met ontzag is dat je je op zo’n moment klein voelt maar er ook mee in verbinding staat omdat je weet dat je er deel van uit maakt. Datgene wat je ontzag inboezemt is groter dan je zelf bent. Je komt dan in een staat van verwondering, nieuwsgierigheid, eerbied en diepe waardering. Het verandert je gevoel en je kijk op de wereld. Je ervaart meer vertrouwen en rust en het relativeert je eigen zorgen.

Zelf ervaar ik ontzag als ik in de bergen ben en ook de zee geeft me dat gevoel van ontzag. Als harten geraakt worden en mensen bij hun kwetsbaarheid komen, dan voel ik ontzag voor dat moment. De onvoorwaardelijke liefde proeven van Christus en van mijn geliefden zorgen ook voor die verwondering, nieuwsgierigheid en eerbied die ontzag met zich mee brengt. Wat er dan gebeurt is dat je vertrouwen groeit en dat geeft op een dieper niveau rust.

Ik ben benieuwd welke tip jou helpt om te ontspannen en jezelf vanuit een ander perspectief helpt kijken. Kom jij erachter na het lezen van deze tips dat je vaatje al te lang en te vaak leeg is en zijn deze tips niet toereikend voor jou? Of kun jij niemand in je omgeving vinden die voor jou een luisterend oor heeft, die er even helemaal voor jou is? Je kunt me altijd contacten om met je mee te kijken. Weet je welkom!

Stop trying to stop the storm. Calm yourself, the storm will pass.

 

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Praktijk-Arise-reflecteren-op-de-liefde-Ouderkerk-aan-den-IJssel-Krimpenerwaard-verlatingsangst-bindingsangst-liefdesvrij-liefdesbang-relatietherapie

Reflecteren op de liefde.

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Hoe weet je nou of je relatie is gebaseerd op een gezonde onvoorwaardelijke liefde of niet. Oftewel, ben je vrij om lief te hebben of ben je bang om verlaten te worden of bang om verstikt te worden. Liefdesvrij en liefdesbang is in het leven Lees meer
aanpassen-beschermingsmechanisme-individuele therapie

Keigoed in je aanpassen!

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Pas op – bij het lezen van deze blog zou je geidealiseerde droombeeld van je ouders aan diggelen kunnen gaan – Wil je dit niet? – Lees dan niet verder of lees eerst deze blog. Laatst mocht ik het: een pasgeboren baby’tje vasthouden. Ik word Lees meer
Praktijk Arise-thuiskomen bij jezelf-altijd jezelf aanpassen-Ouderkerk aan den IJssel-individuele therapie-relatietherapie

Thuis komen bij jezelf

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Het leven is niet altijd een makkelijke reis. We zijn kwetsbaar en de gebrokenheid van het leven is hard. In de loop van ons leven lopen we hartepijn op en dit kan ons vast laten lopen. Het kan je gevangen zetten. We proberen ermee te Lees meer