drukvanbuitenrustigvanbinnen-praktijkarise-ouderkerkaandenIJssel-individueletherapie-psycholoog

Druk van buiten rustig van binnen

ik voel precies het verschil als er drukte is buiten mij én ik me ook druk voel in mijn hoofd en onrustig van binnen. En anderzijds ken ik het gelukkig ook dat ik veel dingen te doen heb maar me van binnen rustig kan voelen, dankbaar, tevreden. Een weldaad is dat. Het liefst zou ik me altijd zo voelen, maar dat is in de praktijk gewoon (nog) niet altijd zo. 

Bij onrust stil staan

Inmiddels heb ik geleerd dat ik juist als ik deze drukte en onrust in mezelf tegen kom, ik dan innerlijk werk te doen heb. De sleutel voor het verschil tussen innerlijke rust en innerlijke onrust ligt in het denkende gevoel. Hè, kan je gevoel dan denken hoor ik je vragen. Het antwoord is ja. Weet je nog uit de eerdere blogs over de polyvagaal theorie? Hier en hier kun je daar meer over lezen. 

Ons onbewuste zenuwstelsel verteld ons of we veilig zijn of niet. Zodra we onveiligheid ervaren voelen we de onrust in ons binnenste. Daarom is het zo belangrijk als we deze onrust bij onszelf waarnemen en om daar aandacht aan te geven. Onrust is een signaal die van ons vraagt om dat laagje dieper te kijken. Ons hart vraagt om zorg, om aandacht, om kalmering. 

Onrust negeren geeft problemen

Je kunt daar lang geen aandacht aan besteden, het denkende gevoel negeren door bv hard te werken, door het te verdoven met overmatig eten, roken, schoonmaken, winkelen of seks. Door ons heel druk te maken over andere mensen. Het zijn manieren om onze eigen innerlijke toestand te negeren. Maar deze oplossingen kunnen het gevoel van onrust niet kalmeren op de lange duur. Wel even, maar vroeg of laat gaat je lichaam protesteren. Rugklachten, hartklachten, darmproblemen, migraine, burn-out, depressies enz. 

Hoe kun je dat laagje dieper gaan?

Hoe kunnen we nou wel aandacht geven aan dat onrustige gevoel of die spanning in ons lijf? Hier geef ik een een paar handreikingen:

  1. Zoek een plek in de natuur, of een plek in huis waar je alleen kunt zijn. De auto kan ook zo’n plek zijn.
  2. Een bodycheck kan helpen om daarna makkelijker te ontdekken waar de onrust vandaan komt. Er zijn verschillende bodychecks te vinden online. Via deze link kun je een bodycheck doen die ik zelf ingesproken heb.
  3. Je kunt een innerlijke dialoog starten met het gevoel van onrust. Wat heb je te vertellen, wat maakt je zo onrustig, waar ben je bang voor?
  4. (Ver)oordeel geen enkel antwoord, maak het niet kleiner of groter dan het is. Wees blij met de informatie die je krijgt en neem het serieus.

Het effect is dan al vaak snel merkbaar, De spanning wordt minder en de onrust neemt af. Door de onrust, het denkende gevoel, aandacht te geven, oprecht te luisteren en dit gevoel (=jezelf) serieus te nemen komt er al meer rust. Net als een kind wat je kalmeert door er helemaal te zijn en het aandacht te geven of troost wanneer het verdriet heeft. 

Ik wil je uitnodigen om het eens te proberen in de komende dagen. Het signaal van innerlijke onrust bewust aandacht te gaan geven. Ik hoor graag wat je ervaring is met deze vorm van zelfzorg.

 

‘Ik heb het zo druk, dat zelfs de druk die mij onder druk zet het te druk heeft met onder de indruk zijn van hoe druk ik het heb.’

-Boeff

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Praktijk-Arise-seksualiteit-moet-je-leren-Ouderkerk-aan-den-IJssel-Krimpenerwaard-spelregels-bij-intimiteit-en-seks-relatietherapie-individuele-therapie

Seksualiteit moet je leren

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Net als fietsen moeten we seksualiteit leren. Als we altijd op een driewieler zouden blijven fietsen kunnen we niet zo genieten van een fietstochtje als dat we zonder zijwielen zouden fietsen. Zo is het ook met seksualiteit. Als het alleen maar gaat om de daad Lees meer
Zorgen voor je eigen hart

Zorgen voor je eigen hart

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Ze kwam voor een intakegesprek. Een duizendpoot, midden in het leven, getrouwd met een leuke vent, 3 kinderen en dan werkt ze ook nog parttime, doet vrijwilligerswerk en heeft altijd een vriendelijk woord of een helpende hand waar nodig. Als je haar tegen zou komen Lees meer
Praktijk-Arise-reflecteren-op-de-liefde-Ouderkerk-aan-den-IJssel-Krimpenerwaard-verlatingsangst-bindingsangst-liefdesvrij-liefdesbang-relatietherapie

Reflecteren op de liefde.

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Hoe weet je nou of je relatie is gebaseerd op een gezonde onvoorwaardelijke liefde of niet. Oftewel, ben je vrij om lief te hebben of ben je bang om verlaten te worden of bang om verstikt te worden. Liefdesvrij en liefdesbang is in het leven Lees meer