3 eerste hulp bij ongelukken-tips voor relatieproblemen

Het loopt niet lekker in je relatie. Jullie lopen steeds vaker tegen kleine of grotere irritaties aan. Jullie maken meer ruzie dan jullie lief is en de spanningen rijzen de pan uit. De verwijten vliegen bij tijd en wijle over en weer en stranden in een woordenwisseling die in de spreekwoordelijke emmer komt. Het wachten is op de onvermijdelijke druppel.

Maar ik heb goed nieuws. Het kan anders. Jullie kunnen hieruit komen. Je hebt de keuze om het anders te gaan doen, anders te willen. Het slechte nieuws is dat als je niets doet, als je je kop in het zand steekt, het niet goed komt. Daarom alvast 3 tips waar je iets mee kunt.

1. Erken de werkelijkheid voor jezelf
2. Bespreek het met je (v)echtgenoot
3. Zoek hulp

1. Erken de werkelijkheid voor jezelf

Uit ervaring weet ik hoe lastig het is om bepaalde illusies op te geven en te erkennen dat de realiteit minder rooskleurig is dan je zelf zou willen. Om te kijken naar de werkelijkheid. Liever geloven we in geruststellende leugens dan in ongemakkelijke waarheden. Ik was er heilig van overtuigd dat als we getrouwd waren er vanzelf een paar dingen makkelijker zouden gaan. Toen dat tegenviel bedacht ik een nieuwe; als we kinderen hebben, dan zal dat wel beter gaan. Het heeft bij mij best lang geduurd voor ik echt de moed had om het monster in de ogen te kijken. Het monster van de realiteit.

En wat bleek? Het monster was in werkelijkheid meteen een stuk kleiner toen ik hem eens goed bekeek. Met hulp konden we daar best mee in gevecht.

Durf te erkennen dat de realiteit niet is, zoals je misschien gehoopt had. Durf te erkennen dat de liefde soms ver te zoeken is.

Merk jij ook dat er nog maar weinig voortkomt uit liefde? Dat je je vaak aanpast om de lieve vrede? Tot het moment dat het ook voor jou teveel wordt en de bom barst. Of wil je gewoon gelijk hebben/winnen, ook al kost dat je de verbinding?

Erken dat de realiteit niet is, zoals je misschien gehoopt had. Erken dat de liefde soms ver te zoeken is. Erken dat er momenten zijn dat je het allemaal niet weet, zelfs niet of er voor jullie samen nog wel een toekomst is.

Als de erkenning er bij jezelf is, dan komt er al een beetje licht in de duisternis. Wat best fijn is, ook al denk je van niet. Net dat kleine beetje licht kan genoeg zijn om een pad te vinden dat je weer ergens kan brengen waar je wilt leven.

2. Bespreek het met je (v)echtgenoot

Erkennen voor jezelf is één, maar praten met degene met wie je nou juist zo moeilijk door één deur kan, is niet gemakkelijk. Maar het is wel noodzakelijk. Kies een moment dat jullie niet in de ruziestand staan, want dat werkt niet zo goed. Maar vertel dat je een tijd wilt afspreken waarop je iets wilt vertellen wat je hoog zit en wat belangrijk voor je is, omdat het jullie relatie aan gaat.

Voorkom dat je begint met beschuldigen en wat je tekort komt. Hou het bij jezelf. Vertel wat je hebt ontdekt over jullie relatie. Waar ben jij achter gekomen? Wat zette jou aan het denken? Vertel waar je bang voor bent als dit zo door gaat in de toekomst. Wat zou jij graag willen, waar verlang jij naar? En vraag dan of de ander dit herkent.

3. Zoek hulp voor jullie relatie

Denken dat je het alleen kunt oplossen, even je hart luchten bij iemand anders, hopen en bidden dat het vanzelf beter wordt als…. Het zijn meestal geen acties die echt een duurzame verandering geven. Wel voor even soms, maar niet blijvend. Dat komt omdat er meestal thema’s spelen die meer nodig hebben dan dat. Dat kan een reden zijn om in relatietherapie te gaan. Samen met iemand die meer neutraal, maar wel betrokken naar jullie situatie kijkt. Een diepte-investering in elkaar en voor jullie relatie.

En ook al kom je erachter dat het toch best wel mee valt tussen jullie (wat stiekem ook een zoethoudertje kan zijn), dan wil ik je aanmoedigen als je tot hier hebt gelezen om gewoon te kiezen voor een APK’tje voor je relatie. Een paar relatietherapiesessies kunnen zo verhelderend en leuk zijn, dat het die investering dubbel en dwars waard is.

Misschien kom je erachter dat een van jullie beide niet in relatietherapie wil. Dat komt best vaak voor. Trek de ander dan niet aan zijn of haar oren mee, maar neem je verantwoordelijkheid en kies ervoor om individueel in therapie te komen. Het is een teken van kracht en volwassenheid als je de realiteit erkent. En aan te geven dat jij en je relatie belangrijk zijn in het leven door er tijd en geld in te investeren.

‘De afstand tot je pijn, je verdriet, je veronachtzaamde wonden, is de afstand tot je partner.’
-Stephen en Ondrea Levine, Embracing the Beloved-

Deel dit blog en inspireer anderen!

Gerelateerde blogs

Praktijk-Arise-reflecteren-op-de-liefde-Ouderkerk-aan-den-IJssel-Krimpenerwaard-verlatingsangst-bindingsangst-liefdesvrij-liefdesbang-relatietherapie

Reflecteren op de liefde.

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Hoe weet je nou of je relatie is gebaseerd op een gezonde onvoorwaardelijke liefde of niet. Oftewel, ben je vrij om lief te hebben of ben je bang om verlaten te worden of bang om verstikt te worden. Liefdesvrij en liefdesbang is in het leven Lees meer
aanpassen-beschermingsmechanisme-individuele therapie

Keigoed in je aanpassen!

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Pas op – bij het lezen van deze blog zou je geidealiseerde droombeeld van je ouders aan diggelen kunnen gaan – Wil je dit niet? – Lees dan niet verder of lees eerst deze blog. Laatst mocht ik het: een pasgeboren baby’tje vasthouden. Ik word Lees meer
Praktijk Arise-thuiskomen bij jezelf-altijd jezelf aanpassen-Ouderkerk aan den IJssel-individuele therapie-relatietherapie

Thuis komen bij jezelf

Identiteit & authentiek zijn
Margreet van Gameren
Het leven is niet altijd een makkelijke reis. We zijn kwetsbaar en de gebrokenheid van het leven is hard. In de loop van ons leven lopen we hartepijn op en dit kan ons vast laten lopen. Het kan je gevangen zetten. We proberen ermee te Lees meer